Jak smakuje nasza kuchnia czyli krótki przegląd tego, co z reguły się jada na obiad.

Pomysłów na zdrowy, pożywny obiad pewnie będzie tyle, ilu jest kucharzy. Chyba każdy z nic ma jakiś pomysł na wyjątkowe, niepowtarzalne danie, którym będzie mógł zachwycić gości. W naszych domach obiady przeważnie będą się składać z dwóch dań, czyli dania głównego oraz zupy.


Krem z dyni
Dodał: mbba.pl
Na podstawie: mbba.pl
Kuchnia polska oferuje niezliczoną ilość zup, można wręcz powiedzieć, że są one naszym narodowym dziedzictwem. Przepisy na zupy to te, w których można wykorzystać w zasadzie wszystkie warzywa całoroczne i sezonowe, dość często pojawiają się w nich także różnego rodzaju dodatki mięsne, makarony czy ryż. Do takich najpopularniejszych, można powiedzieć naprawdę klasyków, jest zaliczana zupa fasolowa. Bazą do jej przyrządzenia będzie fasola, warzywo w różnym stopniu doceniane przez wielu ludzi. Tymczasem fasola zalicza się do bardzo zdrowych warzyw, jakie u nas rosną, jest doskonałym źródłem cennego białka, składników mineralnych i witamin. Fasolową zupę gotuje się na wiele różnych sposobów, w zależności od kucharza i przypraw użytych przez niego może się bardzo różnić smakiem i wyglądem.

Inne przepisy poznasz tutaj:

Jeśli będzie chodzić o danie główne, to w kuchni polskiej królują mięsa pod różną postacią. Kucharze bardzo chętnie wybierają drób pod wszelaką postacią, tu przeważnie stosowany jest klasyczny kurczak, ale rosnącą popularnością cieszą się indyki i kaczki. Sporą popularność ma także wołowina, jest ona wprawdzie sporo droższa, ale daje potrawom z niej przygotowanym niepowtarzalny smak. No i pamiętać też trzeba o tradycyjnych świnkach, to przecież w końcu schabowy i kapusta w wielu kręgach stał się symbolem naszej kuchni narodowej.


Zupa dyniowa
Dodał: Restauracja Pieprz i Wanilia
Na podstawie: Restauracja Pieprz i Wanilia
Ale z wieprzowiny robi się mnóstwo innych, wspaniałych potraw, ten kto choć raz miał okazję spróbować karczek marynowany w piwie na pewno będzie wiedział, o czym tu jest mowa. Jeśli chodzi o techniki przyrządzania, to w naszej kuchni wykorzystuje się w zasadzie. Duszenie, smażenie i pieczenie pozwala na otrzymanie różnych smaków, jeżeli do tego kucharz będzie umiał wszystko przyrządzić i wybierze smaczne dodatki, to na pewno wrażenia smakowe będą długo pamiętane.
18-06-22 10:26:41
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.