W co warto zainwestować, gdy planujemy gotowanie na większą skalę

przez | 8 lipca 2021
Wszystkie osoby, które choć raz w życiu pracowały w branży gastronomicznej – czy to w kuchni, czy też na sali – na pewno miały okazję przekonać się na własne oczy jak wyglądają urządzenia oraz naczynia gastronomiczne wykorzystywane do przygotowywania wielu posiłków jednocześnie. Liczne, dużych rozmiarów okapy wciągające zapachy i parę wodną ulatniającą się z posiłków, wielkie blaty gwarantujące dobre warunki do przygotowywania potraw, duże zlewozmywaki i piece elektryczne, pojemne garnki i obszerne patelnie.

Wszystko przygotowane aby gotować na dużą skalę. Przecież czy istnieje choćby niewielka szansa na przygotowanie hucznej imprezy, na przykład wesela liczącego około dwustu osób, w standardowej kuchni wyposażonej w podstawowe naczynia wraz z kuchennym sprzętem? Nie ma szans!. Na okoliczności takie, jak ta, konieczne jest skorzystanie z pomocy specjalnie zorganizowanej kuchni.
Będąc osobą nie mającą powiązań z gastronomią ale chcącą wydać wielką imprezę z całą masą zróżnicowanego jedzenia, najlepiej zgłosić się do restauracji albo organizatorów imprez okolicznościowych i zapytać o możliwość zorganizowania takiego wydarzenia. W momencie, gdy jest się prezesem takiej firmy, która zajmuje się przeprowadzaniem różnego typu imprez okolicznościowych, trzeba zadbać o właściwe zaplecze gastronomiczne. Posiadając sprzęt dobrej jakości i wyszkolony personel można zorganizować naprawdę porządną imprezę okolicznościową o wysokim standardzie.
Kucharz z wybranym menu, pomocnicy wykonujący jego polecenia oraz kelnerzy usługujący gościom i dbający o porządek na stołach to personel, którego nie da się zastąpić w przypadku zorganizowania wesela czy innych imprez o tak wielkiej skali. Jeśli chodzi o zaplecze kuchenne, należy posiadać garnki gastronomiczne (gdzie można je kupić? które cechują się bardzo dużą pojemnością, co umożliwia gotowanie potraw dla wielu ludzi w tym samym czasie. Garnki indukcyjne również mogą okazać się pomocne, chociażby w przypadku odgrzewania dań dla spóźnionych gości.
Chcąc zorganizować imprezę na dużą skalę, warto postarać się o wymienione wyżej rzeczy, takie jak wyposażona kuchnia i wykwalifikowana kadra pracownicza. Choć pokrycie kosztów takiego wydarzenia wymaga nie lada środków finansowych oraz ogromnego nakładu pracy, to finalny efekt może być naprawdę fantastyczny. Należy pamiętać, że nie mając dobrze zaopatrzonej kuchni po prostu nie da się przygotować imprezy dla wielu gości zebranych w jednym miejscu. Zaplecze gastronomiczne w połączeniu z dobrym personelem tworzą cały produkt.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*