Dania z jajek i ziemniaków

przez | 8 lipca 2021
Ziemniaki są jednym z najczęściej występujących warzyw polskiej kuchni. Typowy obiad polski złożony jest z mięsa, kartofli i jarzyn. Są one również najważniejszym składnikiem lubianych dań, takich jak przykładowo pierogi czy kluski śląskie. Bardzo wielu miłośników posiadają także placki ziemniaczane, spożywane na słodko lub wytrawnie. Różnorodne sałatki i zapiekanki z ziemniaków są dobrym pomysłem na urozmaicenie zwykłego jadłospisu. Z kolei jajka wybierane są niemal równie często, w różnych formach. Są także koniecznym składnikiem ciast i różnych dań, takich jak choćby naleśniki.

Sałatki i zapiekanki

Zupa krem z ziemniaków, grzybów i sosem sojowym Kikkoman

Autor: Kikkoman
Źródło: Kikkoman

Jedną z bardziej popularnych sałatek jest sałatka ziemniaczana . Poza ziemniakami zawiera rozmaite produkty, takie jak jajka, ogórki czy szynka. Kartofle są również jednym z podstawowych składników lubianej sałatki warzywnej, przyrządzanej w większości przypadków z dodatkiem majonezu. Potrawy tego typu są niezwykle zdrowe i smaczne, poza tym w zasadzie w każdym miejscu przygotowuje się je inaczej. W ten sposób nie ma dwóch identycznych sałatek warzywnych. Innym interesującym przykładem na potrawę z ziemniaków jest zapiekanka. Stanowi ona dobre rozwiązanie na obiad jako danie na ciepło, lub też na zimno. Dobrze współgra z tego rodzaju dodatkami jak jogurt naturalny czy śmietana. Danie takie oprócz ziemniaków zawierać może również jajka, wędlinę, ser żółty i wiele innych składników (czytaj tu). Niezwykle popularną potrawą z kartofli są frytki. Są to zwyczajnie pokrojone na paski i usmażone kartofle. Są dobrym urozmaiceniem jako dodatek do dań obiadowych.

Potrawy z jajekJajka przygotowuje się w bardzo wielu postaciach. Lubianą potrawą na śniadanie jest jajecznica, przyrządzana także w różny sposób. Można ją robić z dodatkiem cebuli, kiełbasy, pomidorów oraz innych składników. Jajka można także gotować na twardo i na miękko, jak również smażyć (czytaj więcej). Do smarowania chleba najlepsza jest pasta jajeczna. Na wystawny posiłek widowiskową potrawę mogą stanowić jajka faszerowane. Są one nie tylko niezwykle efektowne, ale także smaczne. W Polsce najwięcej jajek kupuje się w okresie świąt wielkanocnych. Wówczas także jajka się maluje i dekoruje na dużo różnych sposobów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*