Kuchenne rewolucje czyli formy silikonowe do pieczenia. W jakim celu opłaca się je wybrać?

Formy silikonowe. Już jakiś czas temu trwale zmieniły rynek kulinarny. Z wyglądu przypominają gumę, jednak wykonane zostały z giętkiego i elastycznego silikonu. Na czym polega różnica? Rozgrzana guma wydziela drażniący swąd, z kolei silikon jest bezzapachowy. Jest bezpieczny dla zdrowia, gdyż nie wchodzi w reakcje chemiczne ze związkami zawartymi w produktach spożywczych.


piernikowe ciastko
Dodał: superscheeli
Na podstawie: http://www.flickr.com
Formy silikonowe są lepsze niż blachy, naczynia ceramiczne tudzież szklane formy bowiem wykazują większą wszechstronność i mają więcej zastosowań. Silikonowa forma do pieczenia znajdzie zastosowanie w każdej kuchni i przy każdej okazji. Gdy chcemy upiec tort na szczególną okazję wspaniale sprawdzi się tortownica silikonowa, ponieważ biszkopt szybko i z łatwością odejdzie od formy, bez zmiany kształtu. Natomiast większych rozmiarów forma w formie kwiatu róży, napełniona galaretką z truskawkami zrobi furorę na dziecięcym przyjęciu. Formy (pieczenie z pomysłem) produkowane są w bardzo różnych kształtach, dlatego też znajdziemy wypieki w kształcie misia, serduszka czy auta. Ostatnio bardzo popularne i korzystne dla naszego zdrowia stało się samodzielne pieczenie chleba. Formy do pieczenia chleba pozwalają nam cieszyć się smakiem i aromatem wypieku. Bywają modele wyposażone są w specjalną obręcz, która zapewnia sztywną krawędź formy. Dzięki temu rozwiązaniu wypieki nie deformują się.


W przeciwieństwie do blach, ceramiki i szkła, silikonowe foremki zazwyczaj mają ciekawe formy i cieszą oczy kolorem, mogą przez to tworzyć wzbudzający zachwyt, nietypowy element ,pełniący funkcję dekoracyjną kuchennego królestwa. Formy silikonowe przez swą wielofunkcyjność, doskonale nadają się do niskich jak i wysokich temperatur – wychodzą bez szwanku przy -60oC do +230oC . Są odporne na tzw. szok termiczny. Wytrzymują gwałtowne zmiany temperatur (po wyjęciu z zamrażalnika można umieścić formę bezpośrednio w piekarniku). Dlatego powszechnie stosowane są do robienia kostek lodu, które prezentują się rewelacyjnie, ponadto formę można wielokrotnie użyć. Z powodzeniem nadają się do piekarników, lodówek, kuchenek mikrofalowych a także mycia w zmywarkach. Przechowywane w pudełkach, szafkach kuchennych, zwinięte – błyskawicznie odzyskują swój kształt. Będą więc mile widziane w mniejszych kuchniach.
14-07-21 13:38:31
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.