Niezbędne w kuchni, lecz często lekceważone. O właściwych rękawicach musimy pamiętać, bo są zawsze przydatne

przez | 8 lipca 2021
Pracując w kuchni potrzebujemy wielu akcesoriów, które pomagają w gotowaniu. Nieodzowne są więc właściwe garnki, miarki i roboty kuchenne. Czasami jednak zapominamy o sprawach niby mało ważnych i mamy mały kryzys. Tego typu przedmiotem, o którym zapominamy, który lekceważymy lub nie doceniamy są rękawice kuchenne. Niby prosta sprawa, ale jakoś dobieramy niezbyt dobrze, przez co zaczynamy się denerwować.

Jak więc dobrać najlepsze rękawice?

Rękawice

Źródło: flickr.com

Większość z nas ma rękawice klasyczne materiałowe. Jest to model najbardziej powszechny, lecz możemy też zakupić takie rękawice z dodatkami. Wielu producentów więc sprzedaje taki rodzaj z magnesami. Łatwo więc ich nie zgubimy, o ile zawiesimy na lodówce. To tylko dodatek, więc nie można się tym kierować, a jak faktycznie zależy nam na takich rękawicach, to korzystnie wybrać te, które posiadają najwięcej warstw materiału.

Silikon to ostatnio szczególnie doceniany w kuchni materiał. Popularne są nie tylko foremki do pieczenia, pędzelki lub trzepaczki, lecz też silikonowe chwytaki, łapki oraz rękawice – sprawdź ofertę. Solidne rękawice silikonowe efektywnie chronią przed poparzeniem. Do nabycia w wielu wersjach kolorystycznych i kombinacjach materiałowych. Spotkać możemy też rękawice zrobione z tkaniny z silikonową częścią do chwytaniafur.

Istnieje jednak alternatywa dla rękawic. Są nimi łapaki i chwytaki. Sprawdzą się bardzo dobrze w sytuacjach, kiedy jesteśmy zmuszeni chwycić gorącą blachę, garnek czy formę do pieczenia – szklane pojemniki. Niezbędne też będą w chwytaniu skrajnie zimnych przedmiotów. Identycznie jak silikonowe rękawice perfekcyjnie będą chronić przed nieprzyjemnym odmrożeniem dłoni.

Dzięki temu można bez strachu trzymać dłużej ręce w zamrażalce, a jak wiemy czasem ten przykry obowiązek to konieczność. Silikon może poszczycić się dużą wytrzymałością na temperatury. Daje radę od minus czterdziestu do dwustu trzydzieści stopni celsjusza! Chwytaki i łapaki mają jeszcze kolejną zaletę – możemy je myć w zmywarce. Jak widać więc wybór najlepszych rękawic kuchennych trzeba przemyśleć, zastanowić się co jest ważne. Bez tego bowiem wybierzemy zły rodzaj i niepotrzebnie wyrzucimy kasę w błoto, jak okaże się, że zaraz trzeba zakupić kolejne. Zamiast tego korzystnie przeanalizować do jakich czynności będą nam one potrzebne w naszych kuchennych pracach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*